Tarım ve Gönüllülük
Güneşane Vakfı Assos Antik Kenti ile Paşaköy arasında yer alan 35 dönümlük bir tarım arazisinden oluşuyor. Etkinlikler genellikle bu çiftliğin içerisindeki yapılarda gerçekleşiyor.
Güneşane Vakfına ait çiftlikte esas olarak üzüm, ceviz, zeytin ve lavanta yetiştiriyoruz. Bunun haricinde çiftlikte yaşayan kişiler, özellikle kamplarımıza gelen çocuklara yüksek kalitede sağlıklı gıdalar sunabilmek için çeşitli meyve ağaçlarımız ve sebze bahçemiz bulunuyor. Bu bahçelerde sentetik gübre ve pestisit kullanmıyoruz ve genetiği değiştirilmiş bitkiler yetişrimiyoruz. Çiftliğimizde kadim bir tarım yöntemi olan ve çiftliği kendi kendine yeten bir organizma olarak gören biyodinamik tarım felsefesini benimseyerek uyguluyoruz. Uygulamalarımızda biyodinamik tarım konusunda ilk ayrıntılı araştırmaları yapan Maria Thun’un dünyanın gezegenler ve takım yıldızlarının hareketlerinden etkileşimini esas alarak oluşturduğu takvimini kullanıyoruz. Kara kış dönemi hariç neredeyse her zaman ektiğimiz, biçtiğimiz ya da hasadını aldığımız ürünümüz oluyor. Bu ürünleri reçel, sirke, pestil, meyve kurusu gibi daha uzun süre saklayabileceğimiz ürünlere dönüştürüyoruz. Her ne kadar çiftliğimizin bahçe ve bakım işlerinden sorumlu kişisi Mustafa Kumkale işlerini başarıyla yürütüyor ise de, budama ve özellikle hasat dönemlerinde daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyoruz. İlkbaharda bağda budama yapılırken üzüm yaprakların salamura yapıyoruz. Haziran ayında lavantaları hasat edip esansiyel yağ, lavanta asası ve keseleri yapıyoruz. Yaz sonunda üzümü hasat edip pekmez üretiyoruz. Sonbaharda ise ceviz ve zeytin hasadımız oluyor. Hasadını yaptığımız zeytinleri geciktirmeden aynı gün çiftliğimizde zeytinyağına dönüştürüyoruz.
Toprağın verimini arttırmak için kompost yapıyor, biyodinamik tarım preparatlarını hazırlayıp uyguluyoruz. Çiftlikte beraber yaşadığımız tavuk, köpek ve arıların bakımıyla ilgileniyoruz. Bahçe, tamir, onarım ve bakım işlerimiz yıl boyu sürüyor.
Çiftliğimiz tarımsal üretim hakkında deneyim elde etmek isteyen kişilerle çiftlik sahiplerini bir araya getirmeyi amaçlayan Worldwide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) ağının Türkiye ayağı olan TaTuTa’nın (“Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası) üyesidir. Bizler de bu ağ aracılığıyla tarım işlerinde bizlere yardım etmek isteyen gönüllüleri Güneşane Vakfı’na ait çiftliğin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Gönüllülere çiftlikte konaklama imkanı sunuyoruz. Yemek ve temizlik gibi işleri her zaman olduğu gibi iş bölümü ile hep beraber üstleniyoruz. Çiftlikte gönüllü olarak çalışmak istiyorsanız üyesi olduğumuz TaTuTa ağna kayıt olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
TaTuTa ağına üye olmak ve başvuru yapmakla ilgili ayrıntılı bilgiye WWOOF Turkey sayfası üzerinden erişebilirsiniz: https://wwoofturkey.org/tr/how-it-works
Güneşane’nin TaTuTa profili: https://wwoofturkey.org/tr/host/49096-egitim-vakfi-ve-ciftlik