Vakfın amacı;

Vakfın amacı; toprak anaya saygılı, barışçı ve sağduyulu, doğal döngüye zarar vermeksizin enerjinin ve doğal varlıkların doğru kullanıldığı bir yaşam ortamında sanatla ve sevgiyle her çocuğun, sahip olduğu özgün bedensel, zihinsel, duygusal ve ruhsal yeteneklerini geliştirmesine, eğlenerek öğrenirken, kendine güven duygusunu artmasına olanak sağlamaktır. Bu doğrultuda Vakıf, eğitime erişimi kısıtlı olan çocukların dil, ırk, etnik köken, toplumsal cinsiyet, din farkı gözetmeksizin davetli olduğu eğitim amaçlı bir çiftlik kurmuştur

Vakfın kurucularından
Prof. Dr. A.Alev Gerçeker’in
vakfın kuruluş gününde kaleme
aldığı hikayemiz;

“2011 yılında Assos Antik Kenti’ne komşu bir köy olan Paşaköy’deki arazi alındığında, amacımız ebeveynlerinden biri veya ikisi hayatta olmayan, maddi durumu çocuklarına yaz tatili yaşatmaya yeterli olmayan ailelerin 9-12 yaş arası çocuklarını davet edeceğimiz, onlara mutluluk verecek yaz kampı ortamı oluşturacak bir çiftlik kurmaktı. Bunu oluştururken, çocuğu merkeze alan, onu birey olarak görüp yaratıcılığını, öğrenme yeteneğini, düş gücünü, iradesini ve iyimserliğini destekleyen bütüncül Waldorf pedagojisini benimsedik. Gücümüzü toprak ananın bereketinden, bilimden, sanattan ve sevgiden aldık.

Bu amaçla araziyi aldığımızda yaptığımız ilk iş, yaz kampına ve kuracağımız vakfa da katkısı olur düşüncesiyle toprak analizlerinin sonuçları doğrultusunda ceviz, çeşitli meyve ağaçları ve üzüm bağımızı dikmek oldu. Daha sonra iki bina inşa ettik. Bunlardan biri çocukların yatakhanesini, laboratuvarı ve bizim yaşam alanımızı oluştururken; diğeri gönüllüleri ağırladığımız odaları, mutfağımızı ve kitaplığımızı içine almaktadır. 2017 yılında toplanma, resim, müzik, dans, el sanatları, tiyatro, sinema gibi atölyelerimizi gerçekleştirdiğimiz alan olan ve Helios adını verdiğimiz çardağımızı da tamamlayınca “Güneşane” yaz kampımız amacına hizmet etmek üzere hazırlanmış oldu.

Güneşane’ye destek veren ilk gönüllü Waldorf pedagogumuz Alanya Waldorf Yaşam Okulu’nun danışmanı Doris Pontow’un aracılığıyla tanıştığımız, Heidelberg Waldorf Okulu’nun kurucularından ve sanat tarihi öğretmeni Christa Meissner oldu. İlk iki yıl kampımızın oluşmasında çok önemli katkıları oldu. Çok şanslıyız ki, 2019 yılından itibaren Eğitim Sanatı Dostları Derneği’nin yönetim kurulu üyesi Ayşe Tuzlacı, Güneşane’ye uzman olarak destek vermeye başladı ve bu sistemin kültürümüze uyumlu hale gelmesi konusunda önemli katkıları oldu. : Çocukların çiftlikteki günlük yaşamlarına yardımcı olan üniversiteli genç gönüllülerimiz ise yaz kamplarının vazgeçilmez bir parçası oldular. Gönüllülerimiz kendi yetenekleri doğrultusunda kampı zenginleştiren atölyeler verdikleri gibi oluşturduğumuz sistemle de tanışma fırsatı buldular.

Üç yıldır Darüşşafaka ile işbirliği yaparak çiftliğimize gelen 5.sınıf öğrencileri ile gerçekleştirmiş olduğumuz bu projeyi gelecekte aynı olanaklara ihtiyaç duyan diğer çocuklara da sunmayı planlıyoruz.

Çiftliğimizdeki yaz kampının temel ilkesi toprak anaya saygılı ekolojik duruştur. Hayalimiz her çocuğun kalbine ektiğimiz iyilik tohumlarının içlerinde saklı olan güneşi uyandırması ve çocukların bu ışıkla toplumu aydınlatmalarıdır.”

8 Mart 2021